Vláda ponúkla zamestnancom škôl zvýšenie hrubých platov o 7,5 percenta

03.12.2012 Bratislava

Bratislava 3. decembra (TASR) - Školskí odborári pokračujú dnes v rokovaniach s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD).

O tom, či tieto návrhy odborári prijmú, rozhodne mimoriadna rada zväzu zrejme v stredu (5.12.). "Nepovedal som, že ustupujeme. Naše požiadavky stále platia. Ponuku vlády musím prerokovať so zástupcami rady a sociálnymi partnermi," povedal po rokovaní líder školských odborárov Pavel Ondek. Po tom, ako mimoriadna rada zaujme k ponuke vlády stanovisko, odborári znovu zasadnú za rokovací stôl s vládou. Stretnúť by sa mali v stredu podvečer. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je vláda ochotná kvôli tomu prerušiť svoje výjazdové rokovanie na Kysuciach.

"Nepovedal som, že ustupujeme. Naše požiadavky stále platia. Ponuku vlády musím prerokovať so zástupcami rady a sociálnymi partnermi," povedal po rokovaní líder školských odborárov Pavel Ondek.

Vláda naďalej ponúka učiteľom aj nepedagogickým zamestnancom päťpercentné zvýšenie platov, s tým, že pedagógovia by prostriedky dostali priamo do taríf. Okrem toho však vláda plánuje schváliť nariadenie, podľa ktorého by balík peňazí z ministerstva školstva išiel priamo školám, nie obciam.

"To je významný posun, ktorý môžeme urobiť v tejto ťažkej situácii," povedal minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Kým doteraz išlo z balíka určeného na platy školských zamestnancov 90 percent prostriedkov, podľa nariadenia by od 1.1.2013 dostávali sto percent.

Ďalšou výhodou pre učiteľov má byť garancia, že keď v školstve odpracovali 25 rokov a dovŕšili 55 rokov, môžu zostať pracovať v školstve do dôchodku. "Vytvorili by sme tak všetky podmienky pre to, aby ľudia, ktorí majú dobrú kvalifikáciu a sú nenahraditeľní, mohli pracovať v školstve až do dôchodku," dodal minister.

"Vláda navrhla, že sa zaručí a zabezpečí finančné prostriedky pre roky 2014-2016 do platových taríf tak, aby priemerný plat bol nad úrovňou priemerného platu v národnom hospodárstve," pomenoval Ondek ďalší návrh od vlády. Otázne je podľa neho požadované navýšenie finančných prostriedkov do školstva na roky 2014-2016.

Kabinet tiež odborárom sľúbil, že peniaze ušetrené prepustením učiteľov v rokoch 2014-2016 pôjdu rovno na tarifné platy. Prostriedky získané z rušenia škôl zas majú pomôcť pri prevádzke ostatných škôl. Podľa Čaploviča pritom nepôjde o univerzálne rušenie. "Bude sa to posudzovať od školy ku škole," spresnil minister a dodal, že sieť škôl je "zbytočne nabubraná". Racionalizácia v školstve má prebehnúť v spolupráci so zriaďovateľmi, štatutármi škôl, a tiež zástupcami odborov. Čaplovič dodal, že priemerne odchádza zo školstva asi tisícka učiteľov ročne.

V stredu sa pred Úradom vlády bude opäť štrajkovať

V stredu 5. decembra sa o 14.00 h uskutoční pred Úradom vlády ďalšie protestné stretnutie učiteľov. Pokračuje takisto štafetová forma štrajku. Taká je dohoda zástupcov bratislavských škôl pokračujúcich v štrajku, ktorí sa dnes zišli v Spojenej škole na Novohradskej ulici.

Zástupcovia 15 škôl takisto prijali spoločné vyhlásenie, v ktorom okrem iného vyzvali ďalšie školy na celom Slovensku, aby v stredu zorganizovali podobné protestné zhromaždenia. "Uvedomujeme si, že sami nič nemôžeme, ak sa dokážeme spojiť, nedáme sa zastrašiť, ani kúpiť, môžeme dosiahnuť splnenie požiadaviek, kvôli ktorým sme 26. novembra vstúpili do spoločného neobmedzeného štrajku," uvádzajú školy v spoločnom vyhlásení.

Podľa nich práve organizovaním štrajku a protestu môžu zamestnanci školstva vyvinúť väčší tlak na odbory a vládu. Vyhlásenie prečítali na záver happeningového koncertu, ktorý sa uskutočnil na dvore Spojenej školy na Novohradskej ulici. Okrem iných na ňom vystúpili aj Puding pani Elvisovej a Para.
 

Vyberte región